Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Oansvariga bolag ska inte tillåtas ta hand om dina pensionspengar!

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Igår var en historisk dag. Pensionsmyndigheten beslutade för första gången någonsin att stänga ner tre fonder inom premiepensionen. Anledningen är att bolaget som ligger bakom de tre fonderna inte har tagit hand om flera tusen personers premiepension på ett ansvarsfullt sätt.

De fonder det gäller heter Falcon Balanced, Falcon Aggressive samt Falcon Cautious. Det har inte gått att välja dessa tre fonder för din premiepension sedan i februari i år då de väljstoppades av oss i våra system. Vi har också under en längre tid utrett de signaler vi fått om att det funnits intressekonflikter runt bolagets investeringar och därför bland annat haft kontakt med tillsynsmyndigheten på Malta, där fondbolaget är registrerat. Media har även uppmärksammat oegentligheter kring fondbolaget och deras samarbetspartners.

Det har framkommit att fondrådgivningsföretaget Konsumentkraft har haft ett samarbete med Falcon funds för att sälja deras fonder. Pensionsmyndigheten har tidigare polisanmält Konsumentkraft eftersom de enligt uppgifter till oss har flyttat sparares pengar utan deras vetskap. Utredning kring detta pågår fortfarande hos Polisen.

Om du är en av de cirka 20 000 sparare som har din premiepension placerad i någon av dessa fonder kommer vi nu att flytta dina pengar till förvalet AP7 Såfa istället. Du kan sedan välja att ligga kvar i förvalet eller byta till vilken fond du vill i systemet.

Alla berörda fondsparare kommer att få ett brev hemskickat med information om varför vi stänger ner dessa fonder och hur flytten till förvalet går till. Är du osäker på vilka fonder du har valt i premiepensionen kan du enkelt logga in på ditt konto på pensionsmyndigheten.se och kolla det.

Det är vår uppgift på Pensionsmyndigheten att värna om dina pensionspengar. Jag hoppas att du liksom jag tycker att vi, i och med detta beslut, visar att vi tar vårt uppdrag på största allvar.

Du kan läsa mer om detta under Nyheter.