Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionen - en försäkring för oss som planerar att leva länge

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Kan jag påverka min pension? Vilka olika pensioner finns det? Hur mycket kan jag förvänta mig att få i pension? Dessa och många fler frågor besvaras i veckans avsnitt av Finansinspektionens podd om privatekonomi. Den här veckan gästas den av mig och Staffan Ström, som jobbar som pensionsekonom på Alecta. 

I studion vid poddinspelningen var det förut Monica även Staffan Ström från Alecta och Kristina Altoff från Finansinspektionen.

Det var många frågor som skulle besvaras i podd-avsnittet som skulle handla om pension. Jag och Staffan deltar ibland tillsammans i olika sammanhang eftersom vi har ungefär samma roll men på olika ställen och med lite olika fokus. 

Vi var båda uppsluppna och skojade en hel del innan vi gick in i studion tillsammans med Kristina Altoff. Hon jobbar på Finansinspektionen och var den som skulle ställa alla frågor. Det var varmt och trångt och svetten lackade. Både jag och Staffan är långa så vi vek ihop våra ben under bordet och började svara. Jag hoppas att du kan ha någon nytta av informationen. Här sammanfattar och utvecklar jag några av de svar jag gav.

Vanliga frågor om pension

Vad är viktigast för pensionen?
Det viktigaste för pensionen är att jobba, helst heltid, jobba många år och se till att ha en tjänstepension via sitt jobb.

Vad är premiepension?
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till denna del av pensionen. Den högsta pensionsgrundande inkomsten är 39 063 kronor per månad år 2018.  Pengarna placeras i fonder enligt ditt eget val. Om du inte vill välja fonder själv så finns det ett statligt förvalsalternativ som heter AP7Såfa.

Mer om AP7Såfa

Kan man ge bort premiepensionen?
Du som är gift eller har en registrerad partner kan välja att föra över din pensionsrätt för premiepensionen till din partner. Det kan vara bra om din partner har en låg eller ingen inkomst alls och riskerar att få en låg pension. Det kan också vara ett alternativ om en av er jobbar deltid under ett antal år för att exempelvis ta hand om barn. Då kan det vara ett sätt att pensionskompensera den personen för den tidens deltidsarbete.

Mer om att föra över premiepension

Måste man gå i pension vid 65 års ålder?
Nej, enligt lagen om anställningsskydd kan man jobba kvar till 67 års ålder, men kommer man överens med sin arbetsgivare kan man stanna längre än så. Man fortsätter att tjäna in pengar till sin allmänna pension så länge man jobbar. 

När kan man börja plocka ut pengar?
Vid 61 års ålder för den allmänna pensionen. Den blir då lägre eftersom pengarna fördelas på fler år. Skatten är också högre på pension som tas ut före 65 års ålder.

Sedan podden spelades in har det lagts ett politiskt förslag om ändringar av pensionsåldrar. Beslut är ännu inte fattat, så det här är vad som gäller idag.

Läs mer om Pensionsöverrenskommelsen.

Behöver alla ha ett eget sparande till pension?
Det beror på flera faktorer

  • När tänker du gå i pension? Om du vill gå tidigt i pension behöver du troligen spara mer själv
  • Har du ingen tjänstepension via jobbet eller om du är företagare kan du behöva  spara själv för att kompensera
  • Hur mycket tror du att du kommer göra av med som pensionär? Alla är olika och gör av med olika mycket pengar. Logga in på minpension.se för att se hur det kan komma att se ut för dig vid olika pensionsåldrar. 

Vad är en ”rimlig förväntan” på slutlig pension?
Jag tog fram två olika exempel inför podden, allt kom inte med i programmet. Här kan du som är intresserad jämföra hur olika uttagsåldrar påverkar din pension.

Så påverkar pensioneringstiden storleken på pensionen

Exempelpersonen är född 1990
Börjar jobba vid 23 år
Har tjänstepension inom SAF-LO (privatanställd arbetare)

Exempel 1 - lön 28 000 kronor per månad

  • Går i pension vid 65 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 60 procent 
  • Går i pension vid 67 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 67 procent 
  • Går i pension vid 69 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 76 procent

Exempel 2 - lön 45 000 kronor per månad

  • Går i pension vid 65 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 70 procent 
  • Går i pension vid 67 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 78 procent 
  • Går i pension vid 69 - förväntad pension i procent av slutlön cirka 88 procent

Staffan pratade mer om tjänstepension eftersom det är hans specialområde. Efter vårt pensionssnack gick vi skilda vägar och hoppades såklart på många lyssnare.

Lyssna på poddavsnittet