Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Sten Eriksson, Kommunikationschef

Gästblogg

Sten Eriksson

Pensionspropagandaprovaren - en checklista för pensionsinformation

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Nu är pensionssäsongen här! 
När vi på Pensionsmyndigheten skickar ut de orange kuverten till er pensionssparare är det många andra aktörer som vill passa på att berätta för er om pensioner och privatekonomi. En del gör det bra, andra mindre bra. Hur ska du veta vilken information som är värd att ta till sig? Här är pensions-propaganda-provaren. En enkel checklista för att du ska kunna utvärdera pensionsbudskap från olika håll.

Medan det orange kuvertet med årsbesked för din allmänna pension dimper ned i din fysiska eller elektroniska postlåda är det många som vill berätta om hur du ska tänka och vad du borde göra när det gäller pensionen.

Banker, försäkringsbolag, nya techbolag och andra finansiella aktörer vässar sin reklam, sina uttalanden i media och sina budskap i den virala världen. Opinionsundersökningar om oro inför pensionen och hur många som sparar privat till pensionen redovisas. Debattartiklar skrivs om hur pensionerna ska kunna räcka till.

Vad är bra och mindre bra information för dig som konsument?

En del information är bra, upplysande och konsumentstärkande. Annan information är sämre och ensidigt säljdriven. Här är checklistan med bra och dåliga tecken att spana efter, när du utvärderar informationen.

Se helheten i din pension

Bra tecken:

Det finns med en uppmaning att ta del av helhetsprognosen, t.ex. på minPension där du ju tydligt kan se hur mycket det blir i total pension om du fortsätter att arbeta som nu.

Se upp med:

Det finns ingen hänvisning till helhetsprognosen. I sämsta fall för att din osäkerhet om den totala pensionens storlek gör det lättare för aktören att sälja in ett sparande till dig, eller flytta dina pengar i premiepensionen eller tjänstepensionen till de fonder som gynnar företaget mest.

Fokusera på vad du redan gör för din pension

Bra tecken:

Det är tydligt beskrivet att den absolut största delen av din framtida totala pension beror på ditt beteende på arbetsmarknaden  - att du arbetar, betalar skatt och har en tjänstepension. Och först därefter att du som vill gå i pension tidigare, eller ha mer pengar i pension, kan behöva spara själv.

Se upp med:

Ett direkt budskap om att pensionen inte kommer att räcka till, och att alla behöver spara själva till sin pension. Eller en nyhet eller opinionsundersökning som säger att X procent är oroliga för sin pension, eller att X procent inte sparar själva, utan någon som helst hänvisning till att den större delen av pensionen för de absolut flesta kommer från individens arbete.

Att välja själv är en möjlihet inte ett krav

Bra tecken:

Information som berättar att du som vill kan göra egna val i premiepension och tjänstepension, men att det inte är nödvändigt för dig som inte är intresserad, eftersom förvalen har låga avgifter och är konstruerade för att passa de flesta.

Se upp med:

Intervjuer, inslag och annonser som belägger den som är passiv i sina fondval med skam och skuld. Även vittnesmål från personer som är oroliga för att de inte gjort ett val, eller känner sig nöjda för att de köpt hjälp med att välja antyder att du måste välja för att få en bra pension eller i alla fall känna dåligt samvete om du inte gjort det.

Fler år som pensionär kräver mer intjänad pension

Bra tecken:

Information som berättar att vi i genomsnitt blir allt äldre, och att den som vill ha lika hög procentandel i pension som tidigare generationer med kortare livslängd, behöver jobba lite mer. 

Se upp med:

Alarmistiska uttalanden om att pensionen som procentandel av lönen sjunker hela tiden (utan någon som helst antydan till att orsaken är att medellivslängden ökar, och utan att nämna att antagandet är en pensionering vid 65 års ålder), åtföljda av budskapet om att alla bör ha ett eget pensionssparande.

 

För den med en lön på 33 000 kr/månad som jobbat sedan 23 års ålder ger ett sparande på 435 kr/månad i 30 år, eller 2 730 kr/månad i tio år lika mycket mer i pension som att arbeta ett år extra.

Jobba längre eller spara - två sätt att välja

Bra tecken:

Relevanta jämförelser mellan vad eget sparande ger i pension per månad, från t.ex. 25, 35 och 55 års ålder, och vad ett års extra eller ett år kortare arbete innebär. Exempelvis – för en inkomsttagare med en lön på 33 000 kr/månad som jobbat sedan 23 års ålder ger ett sparande på 435 kr/månad i 30 år, eller 2 730 kr/månad i tio år lika mycket mer i pension som att arbeta ett år extra.

Se upp med:

Kalkyler som utgår från hur mycket mer det blir i pension utifrån ett stadigt månadssparande till pension från 20-årsåldern, och som inte uttrycks som pension per månad, utan som totalt sparat belopp. Och information som inte låtsas om att det högst sannolikt är så att personer i 20-årsåldern kan behöva spara till andra saker än sin pension.

Se där, några tecken på bra och dålig pensionspropaganda. Den som har tid över kan säkert leta rätt på ännu fler exempel i floden av pensionsinformation. Den som hittar flest exempel blir en stark konsument på pensionsmarknaden, och mästare i  pensionsinformationsbingo.