
Så hur ska man tänka när det gäller rådgivning kring pension? Här kommer några tips.
Familjen
Det första man måste veta är vilka du har i din familj, är de ekonomiskt kunniga, utbildade finansiella rådgivare eller handlar det om rena gissningar?
Eftersom jag inte känner just din familj så är det svårt för mig att svara på, men risken är stor att du gör samma misstag (eller det rätta) som till exempel dina föräldrar när det kommer till val kring din pension.
Om du har fått råd från banken eller en annan rådgivare så kan det däremot alltid vara bra att diskutera råden med någon, exempelvis din familj, innan du bestämmer dig.
Banken
När det gäller banken så finns kunskapen i ämnet där, men då stöter vi på ett annat problem. Hur vet vi att vi får oberoende råd? Svaret på den frågan är att vi inte vet det.
Om du sitter på x-banken så kommer de till exempel aldrig ge dig rådet att byta bank, eller att välja y-bankens fonder och övriga utbud istället för deras egna.Det är alltså även här mycket svårt att veta att du får de råd som passar dig allra bäst.
Annan finansiell rådgivare
Här finns förhoppningsvis också kunskapen i ämnet, men även här stöter vi på patrull. Hur får rådgivaren betalt? Tänk om det är så att rådgivaren får mer betalt om hen får dig att välja något specifikt, en viss sparform kanske eller en viss fond. Då kan du inte riktigt vara säker här heller.
Blogg: Se upp, de tjänar pengar på ditt sparande
Även om det står ”rådgivare” på hens visitkort så tycker jag att du ska tänka ”säljare”. Det är alltid bra att höra sig för med fler banker och försäkringsbolag, och varför inte slå oss på Pensionsmyndigheten en signal för att stämma av eller använd dig av Konsumenternas.se för att till exempel jämföra tjänstepensioner eller olika sparformer.
Jämför sparformer på Konsumenternas webb
Arbetsgivare
Jag tycker att arbetsgivare borde ta ett större ansvar att informera sina anställda om tjänstepensionen. Om du som arbetsgivare anlitar en rådgivare som ska ge råd till dina anställda så ta reda på hur och hur mycket rådgivaren får betalt.
Ju mer du vet om det och hur tjänstepension fungerar desto bättre blir du på att ställa krav och det leder troligtvis till att dina anställda får en bättre pension i framtiden.
Fackförbund
Fackförbunden hamnade oförtjänt lågt i denna undersökning. Hos fackförbunden finns ofta stor kompetens och kunskap om pension, och då framförallt om tjänstepensionen.
Svarsalternativen i undersökningen
Den som deltog i undersökningen kunde välja på följande alternativ:
- Arbetsgivare
- Fackförbund
- Familj och vänner
- Media
- Min bank eller annan finansiell rådgivare
- Minpension.se
- Pensionsbolag
- Pensionsmyndigheten
- Annan
- Inte ifrån någon särskild
- Tveksam
- Vet ej
Tips vid pensionsrådgivning
- Ha inte bråttom.
Är du osäker kan det vara bra att ta hem papprena du får och diskutera råden med anhöriga, vänner eller någon ekonomiskt kunnig. Det är ingen brådska med placeringarna även om en försäljare självklart alltid vill få till ett snabbt ”avslut”. - Se till att få allt skriftligt.
Pensionsrådgivaren/försäkringsförmedlaren är skyldig att dokumentera rådgivningen i skrift. Där ska det stå vad som har sagts och hur personen har kommit fram till de råd som du har fått. - Ta reda på hur pensionsrådgivaren/förmedlaren får betalt.
Se till att få tydlig information om samtliga ersättningar som rådgivaren/förmedlaren får.