Blogg: Så pensionssparar du om du har enskild firma | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Så pensionssparar du om du har enskild firma

| blogg

Som egenföretagare kan du höja din framtida pension genom att spara. Vilka behov du har styr vilken sparform du ska välja. 

För dig som driver enskild firma och får ett överskott som är lägre än 37 000 kronor i månaden kan ett bra alternativ för långsiktigt sparande vara att spara med skattade pengar på ett investeringssparkonto (ISK). Ett annat alternativ kan vara en kapitalförsäkring, där du också sparar med skattade pengar. Vilken av dessa sparformer du ska välja beror på vilka behov du har. Till exempel om du själv vill styra vem som ska få pengarna efter att du avlider, eller om du vill slippa placera pengarna själv.

För dig med överskott som är högre än 37 000 kronor i månaden kan ett pensionssparande som ger rätt till avdrag i deklarationen, det vill säga ett sparande i individuellt pensionssparande, IPS, eller pensionsförsäkring, vara ett bra alternativ. Observera att avdragsrätten finns kvar för dig som företagare.

Om du väljer ett sparande med försäkring, det vill säga att du sparar via en kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring, se då till att bara betala för de tilläggsförsäkringar du behöver, och som alltså inte täcks av andra försäkringar du redan har. Kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar är ofta förknippade med avgifter i flera led, så betala inte höga avgifter i onödan. På Konsumenternas.se kan du jämföra olika kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar.

Kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar är ofta förknippade med avgifter i flera led, betala inte höga avgifter i onödan.

När du väl har öppnat ett av ovan sparprodukt hos din bank eller försäkringsbolag så måste du välja vad du ska fylla ditt sparande med. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension kan vara ett sparande i globala aktiefonder med låga avgifter, till exempel indexfonder. 

Ha koll på avgifterna – ett sparande i globala indexfonder bör kosta omkring 0,4 procent.

Exempel:

  1. Öppna ett investeringssparkonto hos en bank
  2. Välj en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i förvaltningsavgift/fondavgift
  3. Välj sedan att spara en viss summa som placeras i denna fond varje månad med autogiro
  4. Klart