Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Inger Söderbom

Finansanalytiker

Spara eller jobba ett år extra – vilket gör mest för din pension?

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Har du funderat på att börja spara själv till din pension? Ett alternativ till det kan vara att se hur olika pensionsåldrar påverkar din framtida pension.
Det kan skilja en eller flera tusenlappar i månaden om du väntar ett år med att ta ut din pension.

Att jobba ett år mer eller mindre kan påverka din pension med tusenlappar.

Innan du bestämmer dig för om du behöver ett eget sparande så kolla vad du kommer att få i pension genom att logga in och göra en prognos här på vår webb. Där kan du också laborera med olika pensionsåldrar. Vad händer om du jobbar ett eller två år längre?

Det du behöver funderar på är om din intjänade pension kommer att räcka om du tar ut den från den ålder du tänkt dig. Jämför din framtida ekonomi med dina utgifter idag. Vilka kommer att finnas kvar när du är pensionär? Vilka sjunker för att du får pensionärsrabatt? Är det några utgifter som ökar? Om du kommer fram till att du behöver mer pengar att leva på som pensionär kan du förstås starta ett pensionssparande. Men är det alltid det bästa alternativet?   

Även om du sparar många hundralappar i månaden i flera decennier, så kommer det du sparat ihop fortfarande att utgöra den minsta delen av din framtida pension.

Hur stor skillnad gör ett eget sparande?

Om du startar ett sparande på 500 kronor i månaden vid 35 års ålder och sparar i 30 år, så får du ett extra tillskott till pensionen på 1 800 kronor i månaden livet ut.

Som en jämförelse får en person som tjänar 25 000 kronor i månaden och har tjänstepension 1 600 kronor mer i pension i månaden före skatt om man tar ut pension vid 66 års ålder i stället för vid 65 års ålder.

Som du kanske märkte sköt jag i exemplet ovan in att personen som tjänar 25 000 kronor i månaden har tjänstepension. Om du inte har tjänstepension i din anställning behöver du spara själv för att kompensera för det. Andra som kan behöva ett eget sparande till sin pension är de som arbetat deltid under en längre tid och de som bosatt sig i Sverige sent i livet och inte har med sig intjänad pension från något annat land.

Att spara till pension är alltid ett långsiktigt sparande

En gemensam sak för alla som pensionssparar är att tänka på att det är ett långsiktigt sparande. Oavsett vilken sparform du väljer är det bra att hålla koll på vad det kostar – i ett långsiktigt sparande kan för höga avgifter på sikt äta upp en stor del av dina pengar.

I flera tidigare blogginlägg har vi gått igenom vilka olika sparformer som kan passa dig utifrån din situation. Om du vill veta mer om hur olika sparbelopp påverkar din framtida pension och få mer detaljerad information om vilka sparformer som kan vara mest fördelaktiga för just dig, så läs gärna den konsumentvägledning om sparande som vi nyligen har tagit fram - "Eget sparande till pension" (se länk nedan).

Om du vill få personlig vägledning är du också välkommen att kontakta vår Kundservice, så hjälper vi dig.

Logga in och gör en prognos

Kontakta vår kundservice

Tre korta pensionstips

  • Om du har tjänstepension och tjänar mer än 42 000 kronor i månaden kan löneväxling vara ett alternativ för långsiktigt sparande.
  • Har du bolån kan en löpande amortering på lånen vara ett komplement till eget sparande.
  • Om du har möjlighet - jobba något eller några år extra. Du tjänar in mer pengar till din pension samtidig som ett uppskjutet uttag gör att dina intjänade pensionspengar behöver räcka färre år.