Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Se upp för för skurkarna på nätet!

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den senaste tiden har skurkarna på nätet trappat upp sina försök att komma åt dina pengar på olika sätt. Bedragare använder nya metoder, eller varianter av gamla trick, så var uppmärksam!

Ett exempel är när någon gjorde en falsk Facebook-sida som liknade vår på Pensionsmyndigheten, där man försökte lura till sig olika inloggningsuppgifter, så kallat nätfiske (phishing). Förövaren försökte via chatt få personer att logga in hos sin bank via mobilt bank-id för att på det sättet komma åt inloggningsuppgifter/pengar. På bilden nedan ser du hur det kan gå till. Vi på Pensionsmyndigheten upptäckte den falska sidan snabbt och sidan stängdes ner inom ett par timmar.

På Polisens nationella bedrägerisida på Facebook skriver de att man ska tänka på att ”nästa gång ser det lite annorlunda ut, det gäller därför att vara uppmärksam och medveten för att inte bli lurad”.

Vi har också haft problem med företag som ringer upp människor och ber dem logga in på Pensionsmyndighetens webb via sitt Mobila Bank-ID. Sedan utför de ett byte av premiepensionsfonder utan att personen som blivit uppringd vet om detta. De byter ofta dina premiepensionsfonder till en fond där ”säljaren” får provison, det betyder att ”säljaren” får betalt för att han säljer just den fonden.

Jag uppmanar dig att aldrig lämna ut eller logga in med ditt mobila bank-id via någon annan eller för att någon ber dig göra det. Tyvärr är inte alla vad de utger sig för att vara. Vi på Pensionsmyndigheten ringer aldrig upp och ber dig lämna ut inloggningsuppgifter eller ber dig logga in med Mobilt Bank-ID över telefonen. Om du blir kontaktad av någon som utger sig för att företräda oss så kan du alltid kontakta Pensionsmyndighetens kundservice och kolla så att det stämmer.