Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Tidiga vuxenpoäng till tvååring

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Hela livets inkomster påverkar storleken på din allmänna pension, bokstavligt talat. Den yngsta som får ett orange kuvert i år är bara två år gammal.

Mamma sitter på köksgolv med två små barn.

Den här veckan skickas orange kuvert ut till de som har tjänat in sina första slantar till den allmänna pensionen. Det finns inte längre någon åldersgräns för när man börjar tjäna in pengar till sin allmänna pension. Det som avgör är att du har haft en inkomst och betalat skatt på den.

Vanligast att man börjar tjäna in till pension i 20-årsåldern

Det orange kuvertet som skickas ut i år är baserat på den inkomst du hade år 2015. För att få några pengar till din allmänna pension så måste du ha haft en inkomst på minst 18 824 kronor (2015). Så fort du kommer över den gränsen betalar du skatt på dina inkomster och tjänar dessutom in pengar till din allmänna pension från första kronan.

Jag kan bara spekulera i vad detta idag tvååriga barn har gjort för att tjäna pengar redan som nyfödd år 2015, kanske har hen gjort reklam för barnmat eller något klädmärke. Det intressanta är att ett nyfött barn faktiskt kan tjäna in pengar till sin pension. Det vanligaste är dock att man börjar tjäna in till sin allmänna pension först vid 20 till 22 års ålder, men även sommar- och extrajobb kan göra att yngre personer får ett orange kuvert.

Antal barn under tio år som får sitt första orange kuvert i år.

Födelseår

Antal

2015

1

2014

2

2013

1

2012

3

2011

1

2010

10

2009

5

2008

4

2007

Det är alltså aldrig för tidigt att börja spara in till sin pension.

Vad behöver du som får orange kuvertet första gången i år veta?

  • Du har för första gången tjänat in pengar till din premiepension. Det betyder att du själv kan välja fonder om du vill. Om du inte vill det kan du låta dina premiepensionspengar placeras i AP7 Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. Det sker automatiskt om du inte gör ett eget fondval före den 28 mars 2017.
  • Du får inga pensionsprognoser i ditt orange kuvert förrän du fyller 28 år. Det beror på att de flesta inte hunnit tjäna in tillräckligt med pension innan dess för att det ska vara relevant med en prognos över hur din framtida pension kan komma att se ut.
  • Pensionen är egentligen inget du behöver fundera så mycket på förrän du blir lite äldre och har etablerat dig på arbetsmarknaden.
  • När du får ett jobb är det viktigt att fråga om det finns tjänstepension på arbetsplatsen. Det är extra pengar till din pension, som betalas in från din arbetsgivare, utöver den allmänna pensionen som du ser i ditt  orange kuvert.