Blogg: Tjänstepension – inte självklart för alla som jobbar högre upp i åldrarna | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Tjänstepension – inte självklart för alla som jobbar högre upp i åldrarna

| blogg

Många tror att tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren hela arbetslivet, oavsett hur länge du jobbar, men det finns faktiskt åldersgränser även uppåt. Allt beror på var du jobbar och när du är född.

Förra veckan skrev jag om vid vilken ålder du börjar tjäna in till din tjänstepension. Frågan är då, när slutar arbetsgivaren betala in till din tjänstepension? Som jag har nämnt tidigare så finns det många olika kollektivavtalade tjänstepensioner i Sverige, även denna gång fokuserar jag på de fyra största avtalen. Om ditt avtal inte finns med nedan kan du vända dig till din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Då får du veta vad som gäller på just din arbetsplats.

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats så är det din arbetsgivare som kan svara på vid vilken ålder de slutar betala för din tjänstepension.

Din allmänna pension fortsätter du att tjäna in till oavsett ålder. Har du lön som du betalar skatt på efter 65 års ålder så ökar alltså inbetalningarna till din allmänna pension.  

Kollektivavtalade tjänstepensioner

Privatanställd tjänsteman (ITP1) som är född 1979 eller senare – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder

Privatanställd tjänsteman (ITP2) som är född 1978 eller tidigare – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder

Privatanställd arbetare (SAF-LO) – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder

Anställd inom kommun- och landsting (AKAP-KL) som är född 1986 eller senare – Tjänstepension betalas in så länge du jobbar, oavsett ålder

Anställd inom kommun- och landsting (KAP-KL) som är född 1985 eller tidigare - Tjänstepension betalas in till och med 67 års ålder

Statligt anställd (PA16 avd 1) som är född 1988 eller senare - Tjänstepension betalas in till och med 67 års ålder

Statligt anställd (PA16 av 2) som är född 1987 eller tidigare - Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder

Som du ser slutar arbetsgivaren betala vid olika åldrar beroende av var du arbetar och vilket år du är född. I vissa fall kan det finnas möjlighet att förhandla med arbetsgivaren så att de betalar in till tjänstepensionen längre än vad som står i avtalet.

Jag vet också personer som har lyckats förhandla upp sin lön efter 65, eftersom det då blir billigare för arbetsgivaren att ha dig anställd. Det beror på att arbetsgivaren betalar lägre arbetsgivaravgifter från och med januari det år du ska fylla 66 år, samt att de, i de flesta fall, inte längre behöver betala för tjänstepensionen efter 65 års ålder. Det är i alla fall värt att lyfta frågan om du tänker jobba länge

Mer information om tjänstepension finns här på webben.