Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marcus Lindenius

Pensionsexpert

Tre nivåer av pensionskoll

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Tycker du att det är svårt att få koll på din pension? Du kanske tycker att du får information från flera olika håll, och att det är svårt att få en bra överblick. Här kommer några tips för att ge dig den nivå på pensionskoll du känner att du vill ha.

Jag träffar ibland människor i min bekantskapskrets eller genom mitt arbete, som ger uttryck för att det är svårt att få bra koll på sin pension. Det kan handla om att de inte riktigt vet hur stor deras pension förväntas bli, vilka olika typer av pensioner som de omfattas av, eller att det är svårt att veta om de betalar en hög eller låg avgift på sitt sparande.

Känner du också att du skulle vilja få lite mer koll på din pension? Här kommer då några tips på hur du kan göra, beroende på hur mycket tid du har och hur mycket koll du känner att du behöver ha. Ta som vana att köra en pensionskoll när du får orange kuvertet eller när nåt händer i ditt liv som påverkar din privatekonomi, t ex byter jobb, ökar eller minskar din arbetstid eller om familjesituationen förändras.

Steg 1 - få en överblick genom att logga in på Pensionsmyndigheten.se

En bra start tycker jag är att börja med att logga in på Mina sidor här på vår webb. När du är inloggad får du en beräkning på hur stor din pension förväntas att bli. Du får också tips på vad som är bra att känna till om din pension, och vad du kan göra för att påverka den utifrån din ålder och livssituation.

Du kan också se hur din pension är fördelad mellan allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. En annan sak du kan passa på att titta på är hur mycket du betalar i avgift på fonderna i din premiepension.

Logga in på Mina sidor

Redan genom att göra det här, har du fått lite mer koll på din pension. Men du kan om du vill fördjupa dig mer.

Steg 2 – labba med prognosen på minPension

Om du känner att du vill få mer information om din pension och se hur den kan förändras utifrån olika parametrar, kan du klicka dig vidare från vår webb till minPension.se. Där kan du göra en fördjupad pensionsprognos genom att till exempel ändra önskad pensionsålder eller titta på olika uttagstider. Hur påverkas din pension om du jobbar 1-2 år längre efter 65 år? Räcker pengarna du tjänat in om du vill gå tidigt i pension och lever fler år som pensionär? Behöver du komplettera med ett eget pensionssparande?

Om du har tjänstepension vilket de flest har, kan du också se vilket bolag som har hand om dina pengar, och när och hur länge din tjänstepension utbetalas.

Logga in på minPension

Har du tid och lust finns det ännu mer information att tillgå.    

Steg 3 - få mer koll på din tjänstepension

Du som vill kan titta vidare på din tjänstepension – här är några tips på vad du kan fördjupa dig i.  Hur mycket betalar du i avgift för ditt tjänstepensionssparande och har du eller behöver du ha ett återbetalningsskydd för den? I så fall, hur mycket kostar det?

Jämför avgifter i tjänstepensioner för de stora kollektivavtalsområdena och se vad det kostar med ett återbetalningsskydd under spartiden. Konsumenternas Försäkringsbyrå har en bra guide.

Konsumenternas tjänstepensionsguide

Har du en kollektivavtalad tjänstepension har valcentralen för ditt kollektivavtalsområde också bra information om hur din tjänstepension fungerar. Om din familj exempelvis omfattas av ett efterlevandeskydd om du själv avlider. 
Här är de största valcentralerna:

Fora – privatanställda arbetare (SAF-LO)

Collectum – privatanställda tjänstemän (ITP)

Pensionsvalet – kommun och landstingsanställda (KAP-KL/AKAP-KL)

SPV – statligt anställd (PA16)

Hoppas att något eller några av de här tipsen kan hjälpa dig till mer koll på din pension.

Om du vill få personlig vägledning är du också välkommen att kontakta vår Kundservice, så hjälper vi dig gärna. 

Kontakta kundservice