Jag har tidigare skrivit ett inlägg om sommarjobb och pension där du kan läsa mer om hur och hur mycket man tjänar in till sin pension när man sommarjobbar. En annan sak som jag tycker är viktig är att man redan i början på arbetslivet känner till sina rättigheter och skyldigheter, och vad som kan bli viktigt för framtiden.
Blogg: Sommarjobbare titta hit
Bara att göra kopplingen mellan dina inkomster under livet och din pension är en bra början. Att känna till att det finns något som heter tjänstepension och att den kan utgöra en stor del av din framtida pension, är saker som kan vara bra att veta, särskilt för dig som är ung nu.
Viktigt att veta hur du tjänar in till pension
Visst, det ger inte så mycket extra i pension när man sommarjobbar, men jag tror att det är bra att väcka tanken tidigt. Om du redan under tiden du sommarjobbar har skänkt en liten tanke åt pensionen, då finns det nog en ganska stor chans att du även senare i livet tänker tanken igen.
Det vore kul att någon gång träffa på en 25-åring som sa: ”Det viktigaste under anställningsintervjun, efter lön, var att fråga om det fanns tjänstepension”. Och jag vet att många idag inte ens får ett jobb och då kanske man inte är så kaxig, men kanske frågar man om tjänstepension nästa gång i sådant fall. Om du jobbar inom stat- kommun- och landsting så finns det alltid tjänstepension, men jobbar du privat så är frågan väldigt viktig att ställa. Glöm inte det i framtiden.
För att börja tjäna in till pension behöverdu jobba vitt och tjänar över 18 824 kronor under året (2015).
De tre viktigaste tipsen för dig som sommarjobbar
- Jobba inte svart.
Det finns flera negativa saker med det. Förutom att det är otryggt och ger ett sämre skydd ger oskattade pengar inte rätt till sjukpenning eller pension. - Jobba inte gratis.
Visst är det okej att prova på ett jobb, men du ska självklart få lön för ditt arbete. Kolla om det finns kollektivavtal på din arbetsplats, då är arbetsgivaren skyldig att ge dig lön även för inskolning. - Se till att du har ett anställningsavtal.
Där står det vad du och arbetsgivaren kommit överens om, t ex hur länge du är anställd, vilka arbetsuppgifter du har, hur många timmar du ska jobba per vecka och vilken lön du får.