Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Treåring får sitt andra orange kuvert

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den här veckan skickar vi ut orange kuvert till alla som har tjänat in till sin allmänna pension för första gången. I år är de yngsta sju år, fyra stycken är de, men det är också en treåring som får sitt andra orange kuvert i år.

Det kan ju tyckas märkligt att det finns små barn som får ett orange kuvert med information om den allmänna pensionen, men så fort du tjänar pengar och betalar skatt så får du också pengar insatta till din allmänna pension. Jag gissar att de här barnen har gjort reklam för barnkläder, barnmat och andra barnprodukter eller kanske är det någon av dem som är barnskådespelare.

I en DN-artikel får vi faktiskt veta att en av sjuåringarna är modell. Det är ett tydligt exempel på att det inte finns några åldersgränser längre för när du tjänar in till allmän pension.  Förr var det mellan 16 till 64 års ålder som gällde, men nu är det alltså hela livets inkomster, oavsett ålder, som räknas.

DN: Troy har börjat spara till pensionen i tid 

De tre viktigaste grejerna om pension för dig som är ung

De flesta som får orange kuvert första gången är dock inte småbarn utan snarare ungdomar som har jobbat extra medan de pluggar eller kanske några som har fått sitt första riktiga jobb. När man är ung så ska man inte behöva tänka på sin pension, men jag har tidigare skrivit ett blogginlägg tre enkla saker som kan vara bra att känna till, oavsett om pension är en fråga som ligger långt in i framtiden för dig.

  • Allmän pension.
    Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt
  • Tjänstepension
    Får du hos de flesta arbetsgivare, men kolla alltid vad som gäller på din arbetsplats (beroende av var du jobbar kan det även finnas lägsta åldersgräns för när man kan börja tjäna in till sin tjänstepension)
  • Eget sparande till pension 
    Det är bra att börja spara redan som ung, men då kanske med fokus att klara av sin vardagsekonomi, spara till en buffert för oförutsedda händelser och kanske sparande till ett boende. Pensionssparandet kan du börja med senare.

Blogg: Unga och pension - en motsägelse?

Igår pratade jag också pension i Sveriges radio P3, och det blev ett ganska roligt inslag. Pensioner är faktiskt inte så himla svårt.

Lyssna på inslaget i P3:s "Christer och Morgan rapporterar" om pensionsångest