Blogg: Treåring får sitt andra orange kuvert | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Treåring får sitt andra orange kuvert

| blogg

Den här veckan skickar vi ut orange kuvert till alla som har tjänat in till sin allmänna pension för första gången. I år är de yngsta sju år, fyra stycken är de, men det är också en treåring som får sitt andra orange kuvert i år.

Det kan ju tyckas märkligt att det finns små barn som får ett orange kuvert med information om den allmänna pensionen, men så fort du tjänar pengar och betalar skatt så får du också pengar insatta till din allmänna pension. Jag gissar att de här barnen har gjort reklam för barnkläder, barnmat och andra barnprodukter eller kanske är det någon av dem som är barnskådespelare.
I en artikel får vi faktiskt veta att en av sjuåringarna är modell. Det är ett tydligt exempel på att det inte finns några åldersgränser längre för när du tjänar in till allmän pension.  Förr var det mellan 16 till 64 års ålder som gällde, men nu är det alltså hela livets inkomster, oavsett ålder, som räknas.

De flesta som får orange kuvert första gången är dock inte småbarn utan snarare ungdomar som har jobbat extra medan de pluggar eller kanske några som har fått sitt första riktiga jobb. När man är ung så ska man inte behöva tänka på sin pension, men jag har tidigare skrivit ett blogg-inlägg om tre enkla saker som kan vara bra att känna till. Man kan sammanfatta det så här:

  • allmän pension tjänar jag in till genom att jobba och betala skatt
  • tjänstepension får jag hos de flesta arbetsgivare, men kolla alltid vad som gäller på din arbetsplats (beroende av var du jobbar kan det finnas åldersgränser för när man börjar tjäna in till sin tjänstepension)
  • eget sparande till pension kan man börja med senare i livet, spara är dock bra att göra redan som ung, men då är fokus att klara av sin vardagsekonomi, spara till en buffert för oförutsedda händelser och kanske sparande till ett boende.

Igår pratade jag också pension i P3 i programmet Christer och Morgan rapporterar, det blev ett ganska roligt inslag. Pensioner är faktiskt inte så himla svårt.