Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Vab ger lägre lön - lägre lön ger lägre pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Igår läste jag om ny forskning kring föräldrar som stannar hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn (vab) och deras löneutveckling. Det visar sig att föräldrar som vabbar mycket har lägre lön än andra, mycket vabbande räknas då som minst 13,5 dagar på ett år.

Forskning visar att den förälder som vabbar mest har en sämre löneutveckling.

Jag har tidigare läst studier som visar att föräldraledighet påverkar lön negativt, och nu visar det sig alltså att också vab (tillfällig föräldrapenningen) påverkar lönen negativt.

Kvinnor tar ut mest vab

Som av en händelse så är det, som jag tidigare skrivit, kvinnor som tar ut det mesta av föräldraledigheten (76 procent) och kvinnor som tar ut två av tre vab-dagar. Det är också kvinnor som i större utsträckning jobbar deltid för att ta hand om barn och anhöriga (31 procent av kvinnorna, motsvarande siffra för män är 11 procent). Allt detta sammanslaget gör att kvinnor i slutänden får en lägre pension.

Det är inte själva vabbandet i sig som är problematiskt utan snarare att det påverkar lönen fast det inte ska det. Det drabbar både män och kvinnor, om män gör som kvinnor generellt sett gör, så får de också en sämre löneutveckling. Det är trots det oftast kvinnor som drabbas hårdast.

Fler arbetsgivare borde ha familjevänliga värderingar

Jag tycker att fler behöver bli medvetna om den effekten. Inte bara den enskilda personen utan också arbetsgivare, politiker och de som lever i parförhållanden med den situationen (alltså att en i förhållandet tar det största ansvaret för barnet/barnen).

Arbetsgivare borde kunna konkurrera om anställda genom att, i praktiken, ha familjevänliga värderingar, så att både män och kvinnor kan vara hemma med sjuka barn utan att straffas med lägre lön och senare lägre pension.

Lever man i ett parförhållande så finns det sätt att kompensera den med lägre lön.

Blogg: Deltidsfällan - hur kan jag bli kompenserad?

Tjänstepension - en viktig del av den framtida pensionen

En annan sak som också är viktig för pensionen är att man har tjänstepension via sin anställning. Alltså att arbetsgivaren betalar in extra pension till dig utöver den allmänna pensionen.

På söndag är det tjänstepensionens dag, och vi på Pensionsmyndigheten är som vanligt med och uppmärksammar det, tillsammans med ett gäng andra pensionsintressenter. Läs gärna mitt blogginlägg på Tjänstepenionens dag webb om varför tjänstepensionen är så viktig, framförallt för dig som är ung och i många fall kommer att få en stor del av din framtida pension från din eventuella tjänstepension.

Blogg: Pension från jobbet - framför allt viktigt för unga