Blogg: Vad är en kapitalförsäkring? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Vad är en kapitalförsäkring?

| blogg

Kapitalförsäkringen är en sparform som nästan alltid innehåller någon typ av försäkring, och de aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.

För att dina pengar ska växa så mycket som möjligt måste du ta en viss risk. Det viktigaste för ditt eget sparande till pension är vilken avgift du betalar och vilken risknivå nu väljer. Väljer du ett sparande i aktiefonder innebär det till exempel en högre risk än ett sparande i räntefonder.

Fördelar

  • Du kan välja extra försäkringar som kallas premiebefrielse och familjeskydd – se förklaringarna längst ner.
  • I en kapitalförsäkring kan du välja något som heter traditionell försäkring, då sköter försäkringsbolaget placeringen av dina pengar. Den möjligheten finns inte i ett investeringssparkonto – se förklaring längst ner.
  • Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. I stället betalar du varje år en skatt på värdet av ditt sparande, en så kallad schablonskatt. Skatten som ska betalas tas ut löpande i form av en avgift från din försäkring.

Nackdelar

  • I en kapitalförsäkring är sparandet ofta bundet under en viss tid, exempelvis fem år. Vill du avbryta sparandet tidigare får du ofta betala en avgift som kan vara ganska hög.
  • Kapitalförsäkringar är ofta en dyr sparform. Det är vanligt med en fast årlig avgift och en procentuell årlig avgift som tas ut på det totala sparbeloppet. Om du sparar i fonder får du dessutom betala fondavgifter. Ta reda på vilka avgifter som gäller för just den kapitalförsäkring du är intresserad av, och jämför gärna olika alternativ.

    Tips! Om du sparar i fonder så kan ett alternativ vara att välja globala aktiefonder med låga avgifter. En global aktieindexfond kostar ungefär 0,4 procent i avgift, vilket kan vara ett bra riktmärke

  • Schablonskatten måste du betala även om värdet på kontot minskat under året.
  • Du kan inte göra avdrag på skatten när du sålt fondandelar eller aktier med förlust.
  • Om du vill spara i räntefonder, som har låg risk, är det mindre fördelaktigt. Väljer du att spara i en kapitalförsäkring är det alltså mer fördelaktigt att spara i aktiefonder, som har en högre risk.

Vem får pengarna när jag dör?

Du väljer själv vem som ska få dina pengar när du dör, till skillnad från investeringssparkonto. Du fyller i en blankett och skriver vem som ska vara den så kallade förmånstagaren.

Vill du veta skillnaden mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring? Läs Vad är ett investeringssparkonto? Vill du veta mer om hur du bör tänka när det gäller eget sparande till pension läs Hur ska jag spara nu?. Mer information och jämförelser av olika kapitalförsäkringar finns på Konsumenternas webb.

Vad betyder orden?

Premiebefrielseförsäkring

Premiebefrielseförsäkring är ett tillägg till din kapitalförsäkring och innebär att försäkringsbolaget betalar in pengar till din kapitalförsäkring om du skulle bli långvarigt sjukskriven. Ibland krävs en godkänd hälsodeklaration för att få premiebefrielseförsäkring.

Familjeskydd

Familjeskydd är ett efterlevandeskydd som du kan ha till din kapitalförsäkring. Familjeskydd är en extra pension som din familj får om du avlider före en viss ålder. Kostnaden för familjeskyddet dras från inbetalningen till din kapitalförsäkring, som då blir lägre. Ibland krävs en godkänd hälsodeklaration för att få familjeskydd.

Traditionell försäkring

I en traditionell försäkring bestämmer försäkringsbolaget hur dina pengar placeras. Försäkringsbolaget placerar i till exempel räntebärande papper, aktier och fastigheter. Du är ofta garanterad en viss ökning av dina pengar. Det finns också nyare traditionella försäkringar där en sådan garanti kan vara låg eller noll.