Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Vad har hemförsäkring och tjänstepension gemensamt?

| blogg

Förra veckan uppmärksammade nyhetsmedier hur försäljningen kring tjänstepension kan gå till. Kunder som kontaktar försäkringsbolaget och har frågor om exempelvis sin hemförsäkring blir även påsålda tjänstepension hos just det bolaget.

Upplägget enligt media och även andra vittnesmål är följande: Du ringer upp ditt försäkringsbolag för att fråga om exempelvis din hemförsäkring. Du får svar på din fråga och man tänker att samtalet slutar där. Då leds samtalet in på tjänstepensionen.

Du får frågan om du har efterlevandeskydd på den? Om du inte har det så får din familj inte pengarna om du dör. Du blir osäker, eftersom du inte vet om du har valt det eller inte. Det kanske var många år sedan du senast kryssade i en ruta, eller lät bli, på en blankett du då fick hem i brevlådan från din valcentral. Självklart vill du att din familj ska få pengarna. Försäljaren skickar en blankett till dig som innebär att du får efterlevandeskydd på din tjänstepension, det innebär också att din tjänstepension hädanefter kommer att ligga hos just det bolaget. Det behöver inte vara en dålig lösning, frågan är om du som kund gör ett väl genomtänkt och medvetet val i en sådan situation?  

Det är viktigt att göra medvetna val, det har jag nämnt många gånger. Så, hur tar du då reda på om du har valt eller inte valt efterlevandeskydd på din tjänstepension? Behöver jag efterlevandeskydd och kostar det något? Du läser helt enkelt tidigare blogg-inlägg där jag tar upp just dessa frågor.

Hur tar jag reda på hur det påverkar min pension att ha efterlevandeskydd? Du kan själv räkna ut kostnaden på konsumenternas webb.