Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Marcus Lindenius

Gästblogg

Marcus Lindenius

pensionsexpert

Vad kostar ditt tjänstepensionssparande?

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

När du handlar i en livsmedelsaffär är du säkert van vid att kunna jämföra priset på en vara mot en annan med hjälp av ett jämförpris. Oavsett hur förpackningen ser ut, så framgår det vad varan kostar per kilo eller per liter.
Visst skulle det vara bra om det fanns ett jämförpris även på pensionssparande? Nu gör det faktiskt det för kollektivavtalad tjänstepension.

Har du en kollektivavtalad tjänstepension har du möjlighet att själv välja mellan vilket bolag som ska ta hand om pengarna och hur de ska placeras inom ditt kollektivavtal. Men vad det är för skillnad i kostnader mellan bolagen och deras försäkringar - den jämförelsen är inte så lätt att göra för dig som pensionssparare.

Mer om avtalsområden inom tjänstepensionen

Sen en tid tillbaka finns det hjälp att få. Nu finns det på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats en tjänst som heter JämförPris. Här kan du som har en kollektivavtalad tjänstepension inom något av de fyra stora avtalsområdena få reda på vad det faktiskt kostar dig. I JämförPriset kan du se de totala kostnaderna och avgifterna som varje bolag tar ut, samt hur mycket du går miste om i värdeutveckling på grund av detta.  

Tjänsten JämförPris på Konsumenternas webb

Ett enkelt sätt att jämföra avgift och avkastning

Du kan också själv utifrån din ålder och lön räkna fram ett JämförPris som gäller för dig. Det går också att få svar på hur mycket mer i avkastning som ett bolag med högre avgifter behöver ge dig för att matcha ett bolag med lägre avgifter. Hur den historiska avkastningen varit tre år tillbaka i tiden framgår också för varje bolag.

Med risk för att vara lite part i målet, (jag har tidigare arbetat på Konsumenternas Försäkringsbyrå som tagit fram tjänsten) tycker jag att JämförPris på ett enkelt sätt hjälper dig som pensionssparare att få en tydlig uppfattning om vad det faktiskt kostar dig att välja det ena bolaget framför det andra. Eller som i livsmedelsaffären - vad kostar en vara mot en annan vara.

När du använder tjänsten så kommer du att se att skillnaderna mellan bolagens JämförPris mäts i flera tiotusentals kronor.