Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Våra kunder blir lurade av aggressiva pensionsförsäljare

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag blir riktigt upprörd när jag läser noteringarna från en del samtal till vår kundservice. När försäkringsrådgivare uppmanar våra kunder att ta ut sin pension tidigt för att placera den i en kapitalförsäkring verkar de glömma att berätta om riskerna.
Var säker på att du får all information så du kan göra ett medvetet val.

Se upp med oseriösa pensionsförsäljare.

Så här kan det låta i samtal som kommer in till kundservice:

”Kund ringer och vill veta hur stor hennes pension blir om hon tar ut den vid 63, 64 eller 65 års ålder. Meddelar henne att hon redan tar ut allmän pension sedan hon var 61 år. Hon säger att hon på rekommendation av en försäkringsförmedlare sätter in pengarna hos ett försäkringsbolag. Vill ändå veta hur mycket hon skulle få om hon tog ut från 63 och så vidare. Jag har försökt förklara att hon redan tar ut hela sin pension från oss. Förklarat att vi gör utbetalning varje månad men att överföring måste göras från hennes konto till försäkringsbolaget. Ber henne kontakta försäkringsbolaget.”

Vanligt med aggressiva försäljningsmetoder

Sådana här samtal är tyvärr inte ovanliga. Jag skulle kunna ge dig många fler exempel på kunder som inte har förstått att de har börjat ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder för att placera den i en kapitalförsäkring, men jag väljer att låta bli. Igår släppte vi en rapport som handlar om just detta.

Det blev en del rubriker i medier och det tycker jag är bra. Det är tyvärr alldeles för många som helt enkelt inte har förstått vad de har gjort när de har tackat ja till ett sånt här avtal och en del samtal till oss vittnar om att försäljningen har varit aggressiv.

Ett tidigt uttag av pension är bara gynnsamt de första åren

Ur ett annat samtal till Pensionsmyndighetens kundservice:
”Kunden säger att en försäkringsförmedlare ringde honom klockan 21.45 en kväll och var riktigt otrevlig på grund av att kunden ville säga upp samarbetet. Försäkringsförmedlaren ifrågasatte även vem som skulle betala hans lön om kunden sa upp detta samarbete."

Att fortsätta jobba, ta ut den allmänna pensionen tidigt och placera den i en kapitalförsäkring kan ge en något högre inkomst de första åren efter 65 års ålder, men ger sedan en garanterat lägre allmän pension resten av livet. Ju längre du lever desto mindre lönsamt blir det att göra ett tidigt uttag av pensionen.

Skillnaden i pension om du tar ut och placerar den vid 61 år
  Ta ut pension vid 65 år Ta ut pension vid 61 år för placering
Pension 65-75 år cirka 13 400 kronor per månad cirka 14 500 kronor per månad
Pension 75 - cirka 13 400 kronor per månad cirka 11 900 kronor per månad

Checklista för dig som funderar på att ta ut pension för placering

Var särskilt uppmärksam vid tidigt uttag av pensionen i dessa fall:

 • Om du har änkepension blir den lägre om du tar ut allmän pension (Kontakta Pensionsmyndigheten för mer information)
 • Om du är eller riskerar att bli arbetslös blir din a-kassa lägre om du tar ut allmän pension. Kontakta din a-kassa för mer information
 • Om din inkomst av arbete och pension tillsammans blir mer än 36 942 kronor per månad (2015), måste du förutom kommunal skatt även betala statlig skatt Kontakta Skatteverket för mer information.
 • Om du eller din partner har andra inkomstprövade ersättningar så kan de påverkas av att du tar ut allmän pension, till exempel bostadstillägg kopplat till sjukersättning från Försäkringskassan
  Kontakta utbetalaren av ersättningen för mer information)
 • Om du eller din partner kan ha rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten från 65 års ålder så kan det påverkas av att du har sparade pengar i en kapitalförsäkring.
  Kontakta oss på Pensionsmyndigheten för mer information.

Undersök fler sparformer innan du bestämmer dig

Undersök alternativ och jämför några olika sparformerom du vill ta ut den allmänna pensionen tidigt och placera den.
Alternativa sparformer med lägre avgifter kan till exempel vara:

 • Direktsparande i fonder
 • Sparande i fonder på ett investeringssparkonto (ISK)
 • Sparande på konto hos bank eller kreditmarknadsbolag

Exempel på frågor du bör ställa

Be att rådgivaren ger dig konkreta exempel så att du kan förstå hur ett tidigt uttag av pensionen med placering i kapitalförsäkring påverkar din framtida pension.
Det här är information du bör fråga efter:

 • Exempel på hur pensionen påverkas på lång sikt av ett tidigt pensionsuttag, till exempel efter 70 års ålder och åren därefter.
 • Kalkyl där det framgår vilka avgifter som tas ut för att förvalta pengarna i kapitalförsäkringen och där hänsyn har tagits till avgiftsuttaget i prognosen.
 • Exempel på hur din framtida pension påverkas vid en negativ utveckling på börsen