Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare
Porträtt
Signatur

Varför fortsätter så många att pensionsspara med dubbel skatt?

| blogg

För någon vecka sedan rapporterade bland annat Sveriges radio om att närmare en halv miljon sparare under förra året fortsatte att sätta in pengar till privat pensionssparande. Detta trots att de numera tvingas betala dubbel skatt. Men tänk på att det inte gäller alla grupper.

Det är inte bra att så många inte uppmärksammat regeländringen, men det finns faktiskt de som fortfarande kan göra avdrag för privat pensionssparande i sin deklaration. Det är en av anledningarna till att inte alla banker och försäkringsbolag helt kan stoppa autogiron till privata pensionssparanden, vilket inte framgick tydligt när frågan uppmärksammades i medierna.

Vad gäller egentligen?

Anställd med tjänstepension

Om du är anställd och har en tjänstepension via din anställning, vilket är de allra flesta av oss, ska du inte fortsätta spara i något som heter pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS). Det kommer leda till att du får betala dubbel skatt på pengarna. Du kan byta sparform och välja att spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring istället. Och när du ändå håller på kan du se till att få koll på fondavgifterna i ditt sparande också.

Anställd utan tjänstepension

Om du är anställd men saknar tjänstepension i din anställning får du göra avdrag i din deklaration för privat pensionssparande, om du vill kan du alltså fortsätta spara i en pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS). Du får göra avdrag i deklarationen med max 35 procent av din inkomst, dock max 443 000 kronor (2016).

Företagare

Om du är företagare så har du ingen arbetsgivare som betalar tjänstepension till dig, du kan därför göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande med max 35 procent av din inkomst, dock max 443 000 kronor (2016). Som företagare kan du alltså också fortsätta spara i pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) utan dubbel skatt.

För de allra flesta gäller det att avsluta gamla autogiron som går till en pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande och istället byta sparform.