Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Varför ska jag föra över min premiepension till min partner?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den 31 januari var sista dagen för att anmäla att man vill föra över premiepension till den man är gift eller registrerad partner med. Vi får en del frågor kring överföringen så trots att tiden för i år har gått ut så ska jag berätta några saker som kan vara bra att känna till om du står inför beslutet att föra över premiepension nästa år. 

Det finns två anledningar till att föra över premiepension till den man är gift eller registrerad partner med.

Höjd pension för den som tjänar minst

Den första och viktigaste anledningen, tycker jag, är att höja pensionen för den i förhållandet som har den lägsta inkomsten. Det är vanligt att kvinnor jobbar deltid under vissa perioder i livet, vilket ger en lägre inkomst och därmed lägre pension. Det borde därför vara självklart att man kompenserar kvinnan under dessa perioder, bland annat genom att föra över sin premiepension.

Det är viktigt att detta görs under tiden den ena faktiskt jobbar deltid (eller helt enkelt har en lägre lön). Varför? Jag har träffat alldeles för många kvinnor som har förlitat sig på sin mans höga inkomst/pension och som sedan har skilt sig. Kvinnan har alltså tagit ett stort ansvar hemma och därmed fått en lägre pension, men vid skilsmässan inte fått något för detta. Har man fört över premiepension så kan dessa pengar aldrig tas tillbaka och kan inte delas vid en eventuell skilsmässa. Rättvist tycker jag.

Möjligheten att föra över premiepension gäller inte om man är sambo, det kan då vara en bra idé att kompensera den som är hemma med barnen genom ett privat sparande som är skrivet på dig (alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa).

Det kan löna sig skattemässig för den som tjänar mer

Den andra anledningen är att vissa kan tjäna skattemässigt på detta. Tänk dig att en av makarna har en väldigt hög lön, då får den personen oftast också en hög pension. Troligtvis kommer då höginkomsttagaren att få en högre marginalskatt på sin pension än den med lägre inkomst och därmed också lägre pension. Genom att överföra premiepensionen till den med lägre pension så kan alltså skatten på premiepensionen bli lägre. Med detta argument så förutsätts att makarna fortsätter att vara gifta även under tiden premiepensionen ska betalas ut.

Hur mycket pengar handlar det om?

När pengarna förs över minskas beloppet med 8 procent. Mottagaren får alltså 92 procent av beloppet. Alltså, om du för över 100 kronor så får mottagaren 92 kronor. Kring detta finns många missuppfattningar. En del tror att vi på Pensionsmyndigheten tar dessa åtta procent, sanningen är att pengarna delas ut till alla andra som har premiepension, det kallas arvsvinster.

Varför minskas beloppet vid överföring?

Oftast görs överföringen av en man till en kvinna. Eftersom kvinnor, statistiskt sett, förväntas leva längre än män så måste övriga pensionssparare bli kompenserade för den förlorade arvsvinsten.

Tänk dig att en man har fört över premiepension till sin fru som motsvarar en pension på 1 000 kronor per månad livet ut. Eftersom frun förväntas leva längre än mannen så ska dessa 1 000 kronor betalas ut under längre tid än om mannen själv hade tagit ut pengarna i pension. Han hade ju dött tidigare och då hade hans kvarvarande premiepension delats ut till övriga pensionssparare, eftersom frun nu får pengarna så förlorar övriga pensionssparare pengar i form av arvsvinster. Systemet med arvsvinst är en förutsättning för att pensionen ska kunna räcka livet ut till dem som lever länge.  

Om vi säger att en höginkomsttagande man för över sin premiepension till sin fru under 20 år så skulle mannen förlora cirka 1 500 kronor per månad i pension livet ut och kvinnan skulle vinna cirka 1 380 kronor per månad i pension livet ut (alltså 8 procent lägre). Eftersom kvinnan beräknas leva längre än mannen så kommer hon troligtvis att tjäna in dessa 8 procent i slutänden.