Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Vet du om du får pension inbetald när du är föräldraledig?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

När du är föräldraledig, och tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan, kan du få en extra ersättning från din arbetsgivare. Du kan också få pengar insatta till din tjänstepension under den tid du är hemma med barn. I vissa fall måste du själv se om ditt hus för att inte gå miste om de extra ersättningarna. Det gäller framförallt dig som är privatanställd arbetare.

Vad innebär föräldrapenningtillägg (föräldralön)?

Föräldrapenningtillägg, eller föräldralön, innebär att arbetsgivaren fyller ut en del av glappet mellan din vanliga lön och föräldrapenningen. Tillägget är cirka 10 procent av din månadslön, men beräkningen, vilka som får det och hur länge det betalas ut beror på vilket kollektivavtal som gäller för dig.

Du kan också få din tjänstepension betald under din föräldraledighet, men det ser olika ut mellan olika avtal. Här nedanför berättar jag vad som gäller i de fyra största kollektivavtalen i Sverige. Om du omfattas av något annat kollektivavtal så kan du vända dig till ditt fackförbund eller din arbetsgivare för att ta reda på vad som gäller på just din arbetsplats.

Dina inkomster från föräldrapenningen ger pension i det allmänna pensionssystemet.

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats så är det inte säkert att du får dessa ersättningar. Är du arbetslös eller studerar så omfattas du inte av detta.

SAF-LO (privatanställda arbetare) – här kallas den extra ersättningen för föräldrapenningtillägg. Ersättningen ger inte pension i det allmänna pensionssystemet. Du eller din arbetsgivare måste ansöka om föräldrapenningtillägget hos AFA. Arbetsgivaren har inga krav på sig att skicka in en ansökan till AFA, det är därför viktigt att du själv kontaktar dem. När du ansöker om föräldrapenningtillägg ansöker du automatiskt om pensionsavsättning, det betyder att du kan fortsätta tjäna in pengar till din tjänstepension även under föräldraledigheten.

PA03 (statligt anställda) – även här kallas den extra ersättningen för föräldrapenningtillägg. Ersättningen ger pension i det allmänna pensionssystemet. Arbetsgivaren betalar ut föräldrapenningtillägget och det krävs ingen ansökan/anmälan. Du fortsätter att tjäna in till din statliga tjänstepension under max 18 månader per barn.

KAP-KL/AKAP-KL (kommun- och landstingsanställda) – även här kallas ersättningen för föräldrapenningtillägg. Ersättningen ger pension i det allmänna pensionssystemet. Arbetsgivaren betalar ut föräldrapenningtillägget och det krävs ingen ansökan/anmälan. Du fortsätter tjäna in till din tjänstepension även under föräldraledigheten. AKAP-KL gäller för dig som är född 1986 eller senare.

ITP2/ITP1 (privatanställda tjänstemän) – här kallas ersättningen för föräldralön. Ersättningen ger pension i det allmänna pensionssystemet beroende på om arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter för ersättningen eller inte.

För dig med ITP2 är det upp till arbetsgivaren att välja om du ska få pengar inbetalda till din tjänstepension under föräldraledigheten. Det finns dock en rekommendation på 11 månader per barn.

För dig med ITP1 betalas pengar in till din tjänstepension när du tar ut föräldrapenning upp till 13 månader per barn. Hos Collectum kan du ta reda på om du tillhör ITP1 eller ITP2, generellt gäller ITP1 för de som är födda 1979 eller senare.

Ta alltid reda på vad som gäller på din arbetsplats så att du inte går miste om några pengar.

Visste du att...

Den förälder med lägst inkomst kan få extra pengar till sin allmänna pension under barnets fyra första levnadsår, oavsett om eller hur länge du har varit föräldraledig. Detta kallas pensionsrätt för barnår och beräknas på en tänkt inkomst som kallas pensionsgrundande belopp. Du behöver inte göra något för att få dessa extra pengar, det sker automatiskt.