Spara själv och få avdrag | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Spara själv och få avdrag

1 januari 2016 slopades rätten att göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande. Det innebär att de som fortsätter spara i en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) inte längre får göra avdrag. Om du fortsätter spara på detta sätt kommer du att bli dubbelbeskattad eftersom du får betala skatt på pensionen även vid uttaget. En dålig affär för de flesta med andra ord.

Har du ingen tjänstepension får du göra avdrag!

Men… det finns undantag från denna regel och den gäller dig som helt saknar tjänstepension i din anställning. Om du inte har någon tjänstepension via din arbetsgivare och skaffar ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av för ditt privata pensionssparande upp till 35 procent av din lön i deklarationen. Den här typen av pensionssparande är låst fram till 55 års ålder. När du sedan tar ut sparandet, under minst fem år, beskattas det som inkomst av tjänst.  

Höga avgifter urholkar sparandet på lång sikt. Genom att välja fonder med låga avgifter har du gjort mycket för att få en så bra pension som möjligt. Ett bra riktmärke på en fondavgift i ett privat pensionssparande är 0,4 procent.