Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Mia Frostvide

Kommunikatör

Dags att planera för pension? Tips till dig som är 55+

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Är det dags att tänka på refrängen i arbetslivet? När du passerat 55 år är det en bra idé att mer konkret börja fundera på när du ska gå i pension och hur du vill att ditt pensionärsliv ska se ut.
Resa, hänga med barnbarn, skaffa hund, läsa alla böcker du inte hunnit, sovmorgon varje dag eller nåt helt annat? 

Efter 55 kan du mer konkret börja fundera på när du ska gå i pension och hur du vill att ditt pensionärsliv ska se ut.

Tankarna inför och förväntningarna på pensionärslivet kan se helt olika ut beroende på din situation. Kanske har du stora planer på att göra allt du inte hunnit och ser ett aktivt pensionärsliv framför dig? Kanske är du mest inriktad på att få mer tid för familj och fritidsintressen?

Kanske tänker du fortsätta att ha en fot i arbetslivet men trappa ner lite? Eller tvärtom lämna arbetslivet tidigare än vid 65?
När du går i pension så minskar i princip alltid din inkomst, men i många fall också utgifterna. Därför är det bra att vara förberedd och kolla hur läget ser ut för dig i god tid.

Gör en prognos - få koll på vad du har på pensionskontot

Här kommer det igen, vårt bästa pensionstips. Börja med att logga in och gör en pensionsprognos här på vår webb. Då ser du hur mycket du hittills tjänat in till din pension. Utifrån det blir det lättare att se hur mycket du får om du väljer att gå vid olika åldrar. Testa!

Om du kan och vill  jobba längre är det förmånligt för din pension. Du skjuter upp uttaget och tjänar samtidigt in mer pengar till din pension. Tänker du gå i pension tidigt så kanske du behöver starta ett extra pensionssparande eller växla upp det du redan har för att ha en rimlig budget att leva på.

Hur kommer ditt pensionärsliv att se ut?

Gör en budget för din pensionärstillvaro. Kommer du att leva som nu? Byta bostad eller till och med flytta utomlands? Vilka avgifter kommer att försvinna och vilka kan komma till? Hur aktiv kommer du att vara? Livslängden ökar och många är pigga långt upp i åldrarna. Om man tittar på den beräknade återstående medellivslängden för en person på 65 år var den 19 år för män och 21 år för kvinnor (SCB, 2016). Det är alltså ganska många års pensionärsliv som din intjänade pension ska räcka till.

Ser du redan nu att pensionen blir lägre än tänkt? Alla har inte möjlighet att jobba längre eller ha ett eget pensionssparande. Tänk på att om din pension blir låg kan du ha rätt till olika tillägg som äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.

Mer om ekonomiskt stöd till pensionärer

Mycket nu och lite sen?

Den allmänna pensionen betalas automatiskt ut livsvarigt, dvs så länge du lever. Tjänstepensionen kan du däremot välja att ta ut på kortare tid, till exempel fem eller tio år. Orsaken till det valet kan vara att man tänker sig att man är piggare och mer aktiv som yngre pensionär.

Det kan vara en dålig affär, ett kort uttag gör att ränta på ränta-effekten på tjänstepensionskapitalet faller bort, till skillnad från vid livsvarigt uttag. Dessutom blir skillnaden för din totala pension ofta stor när tjänstepensionen tagit slut. Så se till att du vet vad valet innebär. Det går inte att ångra det när du väl börjat ta ut din tjänstepension

Hur gör man?

Känns det som mycket att ta ställning till? 
För dig som snart tänker ta ut din pension finns Uttagsplaneraren - en tjänst där du kan få en bra överblick av dina olika val när det närmar sig. Vill du ha mer stöd anordnar vi på Pensionsmyndighetenlöpande informationsmöten om att gå i pension. Vill du se vilka orter vi besöker och anmäla dig gör du det enkelt här på vår webb. Du är också välkommen att kontakta vår kundservice för personlig hjälp.

Uttagsplaneraren - ett stöd för dig som planerar inför din pension

Informationsmöten för dig som snart tänker gå i pension

Kontakta vår kundservice

Hur kan du själv påverka din pension?

  • Planera i tid! Vilka utgifter har du? Vilka inkomster har du? Gör en pensionsbudget.
  • Kan du jobba längre? Det ger oftast en ganska stor effekt att både skjuta nåt år på uttaget och samtidigt fortsätta att tjäna in pengar till sin pension. Din  skatt blir också lägre från det år du fyller 66 år.
  • Du kan idag tidigast ta ut din allmänna pension vid 61 år, men har rätt att jobba fram till 67 år. Efter det måste du och din arbetsgivare komma överens. 
  • För tjänstepensionen gäller olika ålder kring när du kan börja ta ut den. Kolla med ditt/dina tjänstepensionbolag vad som gäller. Om du tar ut den kortare tid än livsvarigt så ta reda på hur mycket lägre din pension blir när din intjänade tjänstepension tar slut.
  • Har du ett återbetalningsskydd i din tjänstepension? Fundera på om du behöver ha kvar det eftersom det sänker din egen pension. Om din familj inte är beroende av din inkomst kan det vara en idé att välja bort det redan nu.
  • Har du gjort egna val i premiepensionen och tjänstepensionen? Då kan det vara dags att se över risknivån i ditt sparande. Det är också viktigt att du inte betalar för höga avgifter.