Blogg: Ekonomipristagare – människan har svårt att spara långsiktigt till pension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Ekonomipristagare – människan har svårt att spara långsiktigt till pension

| blogg

Amerikanen Richard H. Thaler fick årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Han belönas för sin forskning om hur människors tankar och handlingar påverkar ekonomiska beslut. En av hans slutsatser är att människan ofta faller för kortsiktiga frestelser på bekostnad av långsiktiga beslut, något som till exempel gör det svårt att hålla nyårslöften eller spara långsiktigt till pension.

För att motverka det har Thaler visat att genom att ge olika knuffar (nudge) i rätt riktning kan man hjälpa konsumenter att fatta bra beslut. Ett exempel är att tillhandahålla bra förvalsalternativ i valsituationer. Detta finns exempelvis inom premiepensionen och tjänstepensionen.

Det här är något som vi på Pensionsmyndigheten har tagit fasta på när vi utformar våra huvudbudskap där vi berättar om vad som är viktigast för pensionen, det vill säga att man jobbar, betalar skatt och har tjänstepension. Vi försöker förstärka redan existerande beteenden och visa på val som är enkla att göra, i stället för att ge en uppsjö av nya val som de flesta inte är intresserade av och ibland inte heller har någon nytta av.

Richard Thaler menar att många vill slippa välja. Tittar man på premiepensionen så var det många som valde fonder vid starten år 2000, och stannade alltså inte kvar i förvalet. Numera är det omkring 5 procent av alla som sparar i premiepensionssystemet som byter fonder varje år. Det kan ge en fingervisning om ungefär hur många som är intresserade och vill välja själva.

Richard H. Thaler har tidigare i flera av sina böcker lyft fram det svenska premiepensionssystemet som ett bra exempel på ett system som behåller valfrihet samtidigt som det tar om hand om det faktum att många inte vill välja genom att det erbjuder ett förvalsalternativ. På sista tiden har han även varit kritisk till premiepensionssystemet med anledning av alla de val man kan göra.

Vad kommer då Richard H. Thaler att göra med prissumman?

–Jag kommer försöka spendera pengarna så irrationellt som möjligt, säger han till nyhetsbyrån TT.