Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Kärlek är en bra anledning att fundera på din pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Idag är det alla hjärtans dag och pensionen är antagligen det sista du tänker på. Jag hoppas i alla fall det. Men det kan ju vara så att du och din partner funderar på att bli sambo eller planerar att gifta er och då kommer ni antagligen att dela ekonomi med varandra. Det är en stor händelse i livet och det kan påverka pensionen mer än du kanske tror.

Jag och min särbo planerar att gifta oss under året. Min blivande man har under åren blivit nästintill hjärntvättad med information om pension och sparande. Häromdagen sa han: ”Vi måste fundera över det här med sparande och pension nu när vi gifter oss”. Jag önskar att fler tänkte och sa så till sin partner.

Varför inte ta en kväll och gå igenom några eller alla punkter här nedan? Eller gör som Kristina Kamp på MinPension föreslår boka in en romantisk pensionsmiddag

Att fundera på när du gifter dig:

  • Vare sig du är gift eller inte så tjänar du in till din egen individuella pension och betalar individuell skatt. 
  • Om din partner tjänar mindre än du i långa perioder kan du föra över premiepension till din partner för att jämna ut era framtida pensioner. Om någon har fört över premiepension till sin make, maka eller registrerad partner så får den person som har fått överföringen behålla pengarna även vid en eventuell skilsmässa.  
  • En del väljer att starta ett extra pensionssparande till den som har lägst inkomst. För att få behålla pengarna vid en eventuell skilsmässa kan det vara bra att skriva sparandet som enskild egendom. Det betyder att ni skriftligen bestämmer att ena parten ska få pengarna vid en skilsmässa. 
  • I tjänstepensionen ingår ofta ett återbetalningsskydd. I vissa avtal behöver du aktivt välja om du vill lägga till eller ta bort det. Det kan vara bra att ha återbetalningsskydd om du har barn som bor hemma och din partner skulle ha svårt att klara sig ekonomiskt om någon av er går bort. Därefter kanske du ska överväga att ta bort återbetalningsskyddet om din partner tjänar mer än dig. Genom att ta bort det ökar nämligen din egen tjänstepension. Kolla med ditt tjänstepensionsbolag om du har återbetalningsskydd. 
  • Om du har tjänstepension så har du oftast även en tjänstegrupplivförsäkring under den tid du är anställd. Pengarna går i de flesta fall automatiskt i första hand till make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn. Det är ett engångsbelopp som anhörig får vid dödsfall. 
  • I den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten finns det olika former av ekonomiskt stöd som kan betalas ut om en anhörig dör, dessa kallas för efterlevandepensioner. Om någon i din familj dör kan du ha rätt till omställningspension, änkepension eller barnpension. Efterlevandepensionen betalas ut automatiskt när dödsfallet registreras i folkbokföringsregistret.