Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Många överskattar storleken på sin framtida pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Under sommaren rapporterade media om en undersökning som visade att många i Sverige överskattar storleken på sin kommande pension. Det är viktigt, tycker jag, att man har rätt förväntningar så att man vet vad som väntar när man närmar sig sin pension. Här är några enkla tips för dig som vill få koll!

Att pensionerna blir lägre för yngre generationer har säkert många redan hört. Vad anledningen till det är framkommer inte alltid med samma tydlighet.

Pensionerna ska räcka längre 

Det handlar helt enkelt till största delen om att vi lever längre. Jag träffade nyligen en person som är född 1994, alltså 23 år i år. Hen hade precis fått en fast anställning och var väldigt glad över det såklart. Jag frågade hur länge personen hade tänkt jobba och hen svarade: - Jag vill gå i pension så tidigt som möjligt, helst vid 55!

Detta var såklart sagt med glimten i ögat, men låt oss ändå fundera över det en stund. Tänk dig ett arbetsliv som varar mellan 23-55 års ålder, det är totalt 32 år. Det du tjänar in till din pension under de åren ska sedan räcka under hela ditt pensionärsliv. Är du född 1994 förväntas du leva till drygt 89 års ålder. Om du går i pension vid 55 så ska du alltså finansiera 34 års pensionärsliv med 32 års arbete. Det är helt enkelt inte hållbart för en person med genomsnittliga inkomster.  

Vi måste jobba längre om vi vill behålla samma pensionsnivå

Vi kommer troligtvis att behöva jobba längre upp i åldrarna. Det är såklart inte alla som kan det, vissa orkar inte jobba till 65 års ålder idag, men det betyder inte att alla inte kan, vill eller orkar. Om vi ska få pensioner som står i någorlunda proportion till vad människor förväntar sig så tror jag att fler behöver jobba längre och kanske även spara själva till sin pension. 

På något sätt måste förväntingarna matchas bättre med hur pensionssystemet ser ut och fungerar idag. Hur man gör det är en utmaning för både politiker och oss som jobbar med pensionsinformation.

Vad är en rimlig förväntning på pensionen?

Det beror som alltid på förutsättningar, men vi kan titta på några konkreta exempel.

Exempelperson 1 - född 1974

Pension vid 65:
Personen är född 1974, börjar jobba vid 23 års ålder och tjänar idag 28 000 kronor per månad.
Hen vill gå pension vid 65 års ålder. Personen kan då förvänta sig att få cirka 63 procent av slutlönen i pension (allmän pension och tjänstepension).
Slutlönen beräknas bli cirka 39 300 kronor per månad och pensionen beräknas till cirka 24 900 kronor per månad före skatt.

Pension vid 67:
Om samma person jobbar ytterligare 2 år så kan hen förvänta sig att få cirka 72 procent av slutlönen i pension (allmän pension samt tjänstepension).
Slutlönen beräknas bli cirka 40 700 kronor per månad och pensionen beräknas till cirka 29 300 kronor per månad före skatt.

Exempelperson 2 - född 1994

Pension vid 65 års ålder
Personen är född 1994, börjar jobba vid 23 års ålder och tjänar idag 22 000 kronor per månad:
Hen vill gå i pension vid 65 års ålder. Personen kan förvänta sig att få cirka 59 procent av slutlönen i pension (allmän pension och tjänstepension).
Slutlönen beräknas bli cirka 44 100 kronor per månad och pensionen beräknas till cirka 26 200 kronor per månad före skatt.

Pension vid 67 års ålder
Om samam person jobbar ytterligare två år så kan hen förvänta sig att få cirka 67 procent av slutlönen i pension.
Slutlönen beräknas bli cirka 45 700 kronor per månad och pensionen beräknas till cirka 30 700 kronor per månad före skatt.

Personen som är född 1994 kommer enligt statistiken att leva nästan två år längre än personen född 1974. Om vi då antar att 94:an jobbar sammanlagt fyra år extra, och alltså går i pension vid 69 års ålder, då kan personen förvänta sig att få 76 procent av slutlönen i pension.
Slutlönen beräknas bli 47 400 kronor per månad och pensionen beräknas till cirka 36 200 kronor per månad före skatt.

Många faktorer påverkar din framtida pension

Det är väldigt individuellt hur stor pensionen kan förväntas bli beroende av en mängd faktorer. När började du jobba? När planerar du att gå i pension? Har du tjänstepension eller inte? Vad har du för lön? 

Sedan är det naturligtvis också viktigt att fundera över hur mycket du tror att du kommer att göra av med som pensionär. Det bästa sättet att få reda på hur mycket just du kan förvänta dig att få i pension är att logga in på minPension.se och göra en pensionsprognos.

Logga in och gör en prognos på minPension.se