Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Topp två viktigaste om pension - till dig som företagare

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Som företagare behöver du ta ett större ansvar för din pension än en vanlig anställd. Även om du ofta har annat att tänka på än din pension. Då kanske du vill ha kort, enkel och konkret vägledning om pension för att kunna lägga tid på annat? Förhoppningsvis kommer det här.

För ett par veckor sedan föreläste jag, och några andra, om pension på en kväll riktad till företagare. Kvällen var anordnad av nätverket Gilla din ekonomi som samordnas av Finansinspektionen. Jag var där för att prata om vad som är viktigt att veta om pension när du är företagare.

Gilla din ekonomis webb

De två viktigaste pensionstipsen för företagare

  1. Ta ut lön eller överskott från företaget och betala dina skatter och avgifter.
    Då lägger du en grund för din allmänna pension och andra förmåner inom socialförsäkringssystemet.
  2. Kompensera för tjänstepension som ”vanliga” anställda får. Spara alltså långsiktigt till pension – olika sparformer passar dig beroende på din bolagsform och inkomst.

För dig som har enskild näringsverksamhet 

Ett tips för dig som har ett överskott under 452 100 kronor per år (2017)
Spara med skattade pengar på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Ett enkelt sparande kan vara att spara månadsvis i en global aktieindexfond med en förvaltningsavgift på max 0,4 procent.

För enskild näringsverksamhet sänks överskottet när du gör avdrag för privat pensionssparande i deklarationen, vilket kan innebära att du får lägre pension, sjukpenning, föräldrapenning. Gör därför inte avdrag i deklarationen för ditt pensionssparande om du har inkomster i din enskilda näringsverksamhet som är under 37 675 kronor per månad (2017).

Blogg: Vad är ett investeringssparkonto?

Blogg: Vad är en kapitalförsäkring?

Ett tips för dig som har ett överskott över 452 100 kronor per år

Spara avdragsgillt i en pensionsförsäkring, det vill säga gör avdrag i deklarationen för ett pensionssparande. Du ska alltså efter avdraget ha kvar minst 452 100 kronor per år (före skatt) i överskott.

Ett enkelt sparande kan vara att spara månadsvis i en fondförsäkring och välja en global aktieindexfond med en förvaltningsavgift på max 0,4 procent. I en pensionsförsäkring kan du, istället för en fondförsäkring, också välja att låta banken/försäkringsbolaget placera pengarna åt dig i en så kallad traditionell försäkring.

Mer om privata pensionsförsäkringar på Konsumenternas webb

För dig som driver aktiebolag

Spara avdragsgillt i en tjänstepension, det vill säga gör avdrag i deklarationen för ett pensionssparande. Ett enkelt sparande kan vara att spara månadsvis i en fondförsäkring och välja en global aktieindexfond, med en förvaltningsavgift på max 0,4 procent.

I en tjänstepension kan du, förutom en fondförsäkring, också välja att låta banken/försäkringsbolaget placera pengarna åt dig i en så kallad traditionell försäkring.

Mer om traditionell försäkring och fondförsäkring på Konsumenternas webb

Försäkringar som du som företagare kan behöva

  • Sjukförsäkring - ersättning vid sjukskrivning
  • Premiebefrielse - betalar din pension om du blir sjuk
  • Efterlevandeskydd/livförsäkring - skydd för din familj vid dödsfall
  • Arbetsskadeförsäkring

Tips!

Flera av försäkringar kan du köpa via exempelvis Fora eller andra försäkringsbolag. Kontakta gärna flera försäkringsbolag och jämför olika erbjudanden innan du bestämmer dig. I vissa fall kan du få billigare försäkringar som medlem i ett fackförbund.

Lönenivåer att tänka på som företagare

  • 41 359 kronor per månad – ger full allmän pension
  • 37 675 kronor per månad – över denna gräns betalas statlig skatt, +20%
  • 37 333 kronor per månad – ger full föräldrapenning
  • 28 000 kronor per månad – högsta lön för full sjukpenning